Måttbeställda fönster

Vi bygger fönster utifrån Dina behov.

Beställa fönster i standardstorlek eller specialbeställa fönster?

I båda fallen handlar det om att måttbeställa fönster, men oftast menar man specialbeställda fönster när man säger ”måttbeställa”.
Hos oss hittar du både fönster i standardstorlek och fönster som specialbeställs med mått och proportioner helt enligt dina önskemål. Måtten beskrivs alltid i ordningen ”bredden gånger höjden”.

Hur stora fönster kan jag beställa?

Det finns egentligen ingen begränsning för hur stora fönster kan vara, men vissa väldigt stora fönsterpartier kan behöva lösningar där flera fönster byggs ihop eller där vissa delar är öppningsbara och andra inte.

Kontakta någon av våra säljare så hjälper de dig komma fram till en bra lösning för just ditt projekt.

Vad kosta det att måttbeställa fönster?

Att beställa ett fönster med specialmått skiljer inte mycket från att beställa ett fönster med standardmått. Däremot kan utförandet på fönstret vara avgörande för priset, som t.ex. om du har en speciell form på fönstret eller om det är speciella material. Fasta fönster är ofta billigare än öppningsbara, och ett sidohängt fönster billigare än ett vridbart. Spröjs, eller inte kan också påverka priset, men oavsett vad du väljer lovar vi dig att leverera fönster i bra kvalitet som håller länge och går att renovera när det är dags.

Är mina fönster i standardstorlek?

I äldre hus kan måtten på fönster variera. I nyare hus, från låt säga 70-talet och framåt, har fönstren ofta standardstorlekar som de håller sig inom ramen för, sk. modulmått. Men givetvis finns det undantag även för hus byggda senare. För att vara säker på om du måste ha måttbeställda fönster eller inte, när du ska byta ut eller sätta in fönster, är det bra att mäta.

Hur mäter jag ett löst fönster med karm?

Om du har ett fönster stående med karm och vill veta dess mått gör du följande:

  1. Öppna fönstret och mät öppningens innerkanter från sida till sida för att få bredden och sen från botten till toppen på öppningen för att få höjden.
  2. Mät sedan fönsterkarmens bredd från öppningen ut till kanten. Det brukar röra sig om ca 50 mm. I runda slängar.
  3. Lägg till det måttet gånger 2 på måttet du fick ut i steg 1, både på bredden och på höjden, dvs 100 mm extra på bredden och 100mm på höjden.
  4. Nu vet du vilka mått ditt fönster har.

Hur vet jag vilka mått ett gammalt fönster med karm har?

Om du har ett fönster som sitter på plats men som ska bytas ut till ett nytt och vill veta storleken på det nya fönstret mäter du enkelt på följande sätt:  

  1. Öppna fönstret och mät öppningens innerkanter från sida till sida för att få bredden och sen från botten till toppen på öppningen för att få höjden.
  2. Mät sedan fönsterkarmens bredd från öppningen ut till kanten mot väggen. Det brukar röra sig om ca 50 mm. Men om du har ett gammalt fönster kan det se ut som att karmen är smalare. Vi brukar rekommendera att lossa ett foder för att kunna mäta exakt så att dina nya fönster inte blir för breda.  
  3. Lägg till det uppmätta måttet, gånger 2, på måttet du fick ut i steg 1, både på bredden och på höjden.

Nu har du dina mått klara för att måttbeställa nya fönster.

Hur man mäter fönster. Illustration.
Hur man mäter fönster.
Klicka på bilden för att förstora den.

Några exempel på specialanpassade fönster

Har du fårgor eller funderingar?